Αχαΐα: Ο οίνος σε κρίση, πωλήσεις στον πάτο

Δημοσιεύτηκε: 24/10/2020 - 08:20

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των οινοπαραγωγών της Αχαΐας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, για τις πτωτικές τάσεις που έχουν οι δείκτες κατανάλωσης κρασιού στην Ελλάδα. Ο κορονοϊός και το «λουκέτο» στα καταστήματα εστίασης τους προηγούμενους μήνες σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια των πολιτών για το μέλλον μείωσε την κατανάλωση και ανέβασε σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα κρασιού.
Η κατανάλωση οίνου, με έκθεση που παρέδωσε τον προηγούμενο μήνα η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), έχει πτωτικές τάσεις, όμως από τα προηγούμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το 2018, το 2019 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 10,88%. Ενώ, όπως σημειώνει η ένωση, η πτώση τα τελευταία έτη (2016/17, 2017/18, 2018/19) ανέρχεται αθροιστικά στο ποσοστό των 26,59% σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2016.
ΤΟ 2020
Η εκτίμηση του γνωστού οινοπαραγωγού Αγγελου Ρούβαλη για το που οφείλεται αυτή η πτώση το 2020 είναι η εξής: «Το κλείσιμο της εστίασης και η πτώση στην κατανάλωση έφεραν πτώση και στην κατανάλωση οίνου. Επιπλέον, ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρέασε τον κλάδο των οινοπαραγωγών ήταν ο τουρισμός, αφού μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι επισκέπτες στην Ελλάδα. Εκτιμώ πως έτσι θα συνεχιστεί η κατάσταση».
Η ΠΤΩΣΗ
Κι ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχε ήδη σκεπτικισμός στον κλάδο λόγω των αυξανόμενων αποθεμάτων, ήρθε ο κορονοϊός βάλει με την πλάτη στον τοίχο τους παραγωγούς και τους αγρότες. Σε επαφή που είχαμε με τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών «Πατραϊκή» Δημήτρη Παρασκευόπουλο η αίσθηση που έμεινε προβλέπει δυσοίωνο μέλλον. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δυστυχώς ο κορονοϊός διέλυσε τα πάντα γύρω από το κρασί. Εχουμε στοιχεία που δείχνουν πως οι εταιρείες είχαν πτώση 70% στις πωλήσεις τους το 2020. Οι πωλήσεις έχουν πέσει στον «Καιάδα». Είναι τεράστια η ζημιά στον χώρο του κρασιού».
ΠΑΝΙΚΟΣ
Επιπλέον ο κ. Παρασκευόπουλος ζητά μέσω της «Π» ενίσχυση από την πολιτεία: «Κάτι πρέπει να γίνει από το υπουργείο. Ομολογώ πως ο υπουργός Μ. Βορίδης κάνει φιλότιμες προσπάθειες, όμως στην περίπτωση μας δεν αρκούν. Εχουμε υποστεί ολέθρια ζημιά και δυστυχώς οι τράπεζες και το δημόσιο μας σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό. Χρειαζόμαστε επιπλέον στήριξη γιατί με όσα διαβάζουμε, έχουμε πανικοβληθεί. Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πέντε συνεταιρισμοί και παλεύουμε. Αν δεν λάβουμε βοήθεια από τις τράπεζες και το δημόσιο, θα κλείσουμε!» .
ΖΗΜΙΑ
Σχετικά με την πορεία του συνεταιρισμού της Πάτρας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει επίσης: «Περάσαμε δύσκολες στιγμές όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Με κόπο καταφέραμε να μπούμε στον ίσιο δρόμο, όμως ο κορονοϊός μας έφερε πάλι στην αρχή. Φτάσαμε φέτος να έχουμε τα περισσότερα αποθέματα από το 1998! Πιστεύω πάντως πως δεν θα μας αφήσουν να διαλυθούμε. Είναι και πολιτικό το θέμα και ελπίζουμε στις παρεμβάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα οδηγηθούμε ξανά στο το πρόγραμμα στήριξης «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης» αλλά δεν αποτελεί λύση. Ναι μεν θα αποσυμφορηθούν οι αποθήκες, αλλά η ζημιά θα είναι μεγάλη. Φέτος που πήγαμε, η ζημιά έφτασε τις 200.000 ευρώ.»