Πάτρα: «Βράζει» το Ρίο χωρίς νερό καλοκαιριάτικα

Δημοσιεύτηκε: 06/08/2020 - 08:05

Την Παρασκευή αναμένεται η διευθέτηση του προβλήματος του Ρίου το οποίο έψησε το ψάρι στα χείλη χιλιάδων πολιτών τις τελευταίες ημέρες.
Η διευθέτηση αυτή ωστόσο δεν σημαίνει και διασφάλιση στο διηνεκές αφού η κατάσταση με το δίκτυο μπάζει.
Oπως ξέρουμε, τα προηγούμενα 24ωρα το Ρίο φώναζε για χαμηλή πίεση του νερού του δικτύου, και μάλιστα συσχέτιζε το φαινόμενο με θρυλούμενη διάθεση ποσοτήτων νερού στο Ανω Καστρίτσι.
Η ΔΕΥΑΠ ανακοίνωσε διαφαινόμενη βλάβη και εξάγγειλε για τη Δευτέρα, προχθές, εργασίες, προκειμένου να εντοπίσει την πηγή της ανωμαλίας.
Πράγματι έγιναν έρευνες στο δίκτυο, που όμως κράτησαν πολλές ώρες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με διακομμένη την υδροδότηση, ο κόσμος να χάσει την υπομονή του. Δεν ήθελε και πολύ για κάτι τέτοιο, αφού η τοπική κοινωνία δοκιμάζεται εδώ και χρόνια στο μέτωπο αυτό.
Ο Δήμος Πατρέων, συνενούμενος με τους παλιούς περιφερειακούς δήμους Ρίου και Παραλίας, κληρονόμησε ένα υπόγειο δίκτυο μη επαρκώς αποτυπωμένο (Ελλάδα του 2000), με αποτέλεσμα η διερεύνηση των ανωμαλιών που παρουσιάζει να είναι πορεία στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικήτα, μπορεί μεν η υπηρεσία να εντοπίζει τον κεντρικό αγωγό, αλλά οι διακλαδώσεις του είναι αφανείς και άγνωστες. Αυτό σημαίνει ότι η ανίχνευση ανωμαλιών να είναι περιπετειώδης και βασανιστική κατάσταση για τον μηχανισμό της υπηρεσίας.
Στην προκείμενη περίπτωση, φαίνεται ένα σημείο του δικτύου έχει «μπουκώσει», από κάποιο άγνωστο υλικό.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με ειδική επέμβαση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι μεθαύριο Παρασκευή. Ο κ. Παπανικήτας δεσμεύεται ότι δεν θα χρειαστούν αυτή τη φορά πολύωρες διακοπές του νερού.
Χθες το πρωί η υδροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται, όχι χωρίς ανισορροπία. Προς το μεσημέρι η Επιχείρηση ανέφερε ότι η ροή του νερού ήταν πλέον ικανοποιητική.
Εξυπακούεται ότι όλη αυτή η περιπέτεια εν μέσω καύσωνα δεν είναι και ό, τι καλύτερο για τους πολίτες.
Θυμίζουμε ότι πέραν της παλαιότητας του δικτύου, η Επιχείρηση έχει προειδοποιήσει για πρόβλημα αποθεμάτων, συνέπεια και των μειωμένων βροχοπτώσεων του χειμώνα 2019-20.
pelop.gr