Δυτική Αχαΐα: Πιο κοντά το τρένο στην Κάτω Αχαΐα

Δημοσιεύτηκε: 28/10/2020 - 08:05

Εφερε αποτέλεσμα τελικά η πίεση που άσκησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Νεκτάριου Φαρμάκη, ο ΟΣΕ δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει την περίφραξη ασφαλείας της γραμμής, προκειμένου ο συρμός να πιάσει την ταχύτητα που θα επιτρέψει να εκτελούνται τα δρομολόγια μέχρι την Κάτω Αχαΐα.
 
Ταχύτητα
Πρόκειται για το ζήτημα που είχε τεθεί κατ' επανάληψη στον ΟΣΕ και αφορά στην υποχρεωτική βραδυπορεία (μέχρι 30 χλμ/ώρα του τρένου), με νομική εντολή, λόγω παλαιότερου δυστυχήματος. Εφόσον ολοκληρωθεί η περίφραξη από τον Άγιο Ανδρέα έως την Παραλία, για την οποία υπάρχει πλέον χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του οργανισμού, η ταχύτητα θα ανέβει στα 50 χλμ/ώρα και συνεπώς θα μπορεί να βγει το δρομολόγιο.
 
Δρομολόγια
Η εντύπωση που σχημάτισε η περιφερειακή αρχή είναι ότι εφόσον τηρηθούν οι χρόνοι για την περίφραξη, τα δρομολόγια προς Κάτω Αχαΐα θα μπορούν να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
 
Χρηματοδοτείται
Από την πλευρά του περιφερειάρχη επισημάνθηκε ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει με ασφάλεια για τους πολίτες, υπενθυμίζοντας ότι έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» με το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ και υπενθύμισε ότι αν δεν φτάσει ο προαστιακός στον τελικό προορισμό ενδέχεται να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων. «Δικαιώνεται η έντονη πίεση που ασκήσαμε» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.
 
Αίτημα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Ν. Φαρμάκης και ο Χ. Μπονάνος, ζήτησαν επιτακτικά από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ να ξεκινήσουν άμεσα κάποια δρομολόγια που να εξυπηρετούν την Κάτω Αχαΐα, ακόμα και αν αυτά θα είναι πιο αραιά ή με πιο αργή ταχύτητα. Δεν έλαβαν όμως οριστική απάντηση στο αίτημά τους, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα.
 
Επίσκεψη
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Θανάσης Κοτταράς συμφώνησε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία του φορέα με την αυτοδιοίκηση και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έλθει στην Πάτρα τις επόμενες μέρες για να έχει συνάντηση με την περιφερειακή αρχή.
 
Συνεργασία
Είναι, δε, πιθανό να έλθει μαζί του και η διοίκηση ή εκπρόσωποι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Συμφωνήθηκε ακόμα να συνεχιστεί στενά η συνεργασία των εμπλεκομένων πλευρών και να υπάρχει διαρκής ενημέρωση της Περιφέρειας για τα στάδια εξέλιξης.
 
Εξηγήσεις
Στο ξεκίνημα της συζήτησης δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, καθώς οι τόνοι είχαν ανέβει τις προηγούμενες εβδομάδες, με την Περιφέρεια να δηλώνει ότι αγνοήθηκαν συστηματικά οι επιστολές της προς τους σιδηροδρομικούς φορείς.
 
Ωριμότητα
Στην τηλεδιάσκεψη, λένε οι πληροφορίες, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν ήταν ώριμη κατά την προεκλογική περίοδο (των περιφερειακών εκλογών) η έναρξη των δρομολογίων του προαστιακού με προορισμό την Κάτω Αχαΐα.
 
Συμμετέχοντες
Ελαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη, εκτός του Ν. Φαρμάκη, του Χ. Μπονάνου και του Θ. Κοτταρά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης και τα στελέχη του φορέα, Ιωάννης Λύτρας και Θεόδωρος Τόλιας, καθώς και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γιώργος Τελώνης.